SHARE
Uvala Porat na otoku Biševu (Foto: Ivan Vojković)

Ugledni irski magazin The Irish Times nedavno je u reportaži objavljenoj na duplerici među sedam najljepših plaža na svijetu uvrstio i pješčanu plažu u uvali Porat na otoku Biševu, uz dvije španjolske plaže Playa de las Arenas na Kanarskom otoku La Gomera i Las Islas Cies, zatim Bondi Beach u australskom Sydneyu, tajlandsku Railay Beach na otoku Krabi, White Bay na Britanskim Djevičanskim otocima i Urban Beach na Azurnoj obali u blizini Nice u Francuskoj.

– “Pješčana plaža Porat je skriveni dragulj, zaklonjena od jakih vjetrova, plaža ima bar i riblji restoran u kojemu možete uživati u hrani i čuvenom vinu plavac, a nekoliko privatnih iznajmljivača nudi smještaj na Biševu” – stoji, među ostalim, u tekstu The Irish Timesa.

p2

A di je sarbun?

Jak jugozapadni vjetar koji nas je obišao ovih dana, Komiži je donio garbin, otocima Biševu i Svecu četiri pijavice, a u uvali Porat na otoku Biševu za sobom je ostavio nesvakidašnji prizor.

Jedna od najljepših plaža na svijetu, kako joj u svojim reportažama tepaju najugledniji svjetski mediji, jutro je dočekala bez zrnca sarbuna tj. pijeska.

Komiški vatrogasac, spasilac i skiper Ivan Vojković, podijelio je na svom facebook profilu nekoliko fotografija iz Purta, uz komentar: A di je sarbun?

p3

– Uzelo ga je more! Ali vratit će ga ono opet na svoje misto – tvrde komiški ribari, upućeni u tajne vječnih, nesmiljenih bitaka između kopna i mora. U tom i jest čudo majke prirode, koja je svojom sverazornom snagom u stanju odnijeti sve pred sobom, ali i iz ničega stvoriti najljepše, gotovo rajske oaze, i uvijek im iznova udahnuti novi život.

Foto: Ivan Vojković