SHARE

Program je započeo u petak, simbolično i prigodno u Noći knjige, uoči Svjetskog dana pjesništva.

Od 22. do 24. travnja maturanti splitskih srednjih škola Ekonomsko-birotehničke i Pete gimnazije Vladimir Nazor te Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba boravili su na Visu i sudjelovali na manifestaciji “Marinković nas spaja” .

Na poziv gđe Anči Fabijanović, idejne začetnice, osnivačice i predsjednice Memorijalne zbirke Ranko Marinković i realizatorice ovogodišnjeg projekta Marinković nas spaja, sudjelovali su u trodnevnoj projektnoj multimedijalnoj nastavi. Uz izvrsne i gostoljubive domaćine, maturante iz Srednje škole “Antun Matijašević Karamaneo” iz Visa, proučavali su Marinkovićevo djelo na njegovu otoku što je svima bilo neprocjenjivo iskustvo.

Program je započeo u petak, simbolično i prigodno u Noći knjige, uoči Svjetskog dana pjesništva. Nakon obilaska Memorijalne zbirke Ranko Marinković čija je svrha očuvati uspomene na njegovo životno djelo i prenijeti ga mladima, priređen je književni kviz za maturante, a potom je srednjoškolska profesorica i doktorica znanosti Dragica Dujmović-Markusi, koja je doktorirala upravo na Marinkovićevoj prozi, održala predavanje na temu “Mediteranski kompleks u pripovjednoj prozi Ranka Marinkovića”. Večer je završila projekcijom filma “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, koji je donacija HRT-a ovoj manifestaciji.

Kako bi se što bolje upoznali s likom i djelom Ranka Marinkovića, u subotu su maturanti posjetili piščevu rodnu kuću i lokacije koje se spominju u njegovim djelima poput crkve sv. Ciprijana i Grede. Posjetili su i grad Komižu gdje su položili vijenac na posljednjem počivalištu viškog Voltairea. Iako rođen u Visu, njegova posljednja želja bila je da počiva na Limesu, u Komiži s pogledom na more, otok Biševo i Italiju u daljini. Razlog tomu je taj što su Talijani težili za ovim hrvatskim otokom, a kako bi pokazao svoju pripadnost i odanost rodnoj grudi, Ranko je htio biti i na ovoj simboličnoj razini posljednjeg počivališta granica i brana hrvatskoj strani, kako Talijani nikad više ne bi mogli reći da je Vis njihov teritorij.

Maturanti su svoja znanja pokazali i primijenili u organiziranoj radionici i debati o temama i motivima iz najznačajnijeg romana hrvatskog postmodernizma, Marinkovićevog “Kiklopa”.

Njihove zadovoljne mentorice, profesorice hrvatskoga jezika, Ivana Koceić, Ljiljana Mlačić-Brakus i Suzana Kačić-Bartulović poslije tri dana druženja i učenja uvjerene su da je ovakav projekt najbolji doprinos spoju obrazovanja, primjene usvojenih znanja, multimedijalne nastave i konačnog cilja – približavanja bogate književne baštine boljem razumijevanju mladih generacija.

Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna, što je najbolje sročila učenica Pete gimnazije Karla Kosor u završetku svog eseja: “Ovim putovanjem njihov, viški Ranko postao je i naš Ranko. Stojte nam dobro, “do iduće vižite!”

Izvor: Dalmacija News