SHARE

Igrom sudbine, točno na svoj 63. rođendan iznenada je u Zagrebu preminuo poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Mirko Vojković, rođen 25. rujna 1925. godine u Visu.

mirkovojkovic_2Glumačkom se pozivu posvetio prvih godina nakon rata. Kazališna ga je publika poznavala kao dugogodišnjeg člana Dramskog kazališta “Gavella” u Zagrebu, u kojem je ostvario niz odličnih karakternih uloga. Bio je predodređen za komični repertoar tako da mu se najuspjelija ostvarenja nalaze upravo u komedijama, od one prve u “Mladoženji-Barillonu” iz 1959. godine, do posljednje, uloge Martina Wellera, umornog stanovnika umirovljeničkog doma u “Partiji remija”. Posljednje predstave te Coburnove komedije igrao je s kolegicom Vjerom Žagar-Nardelli upravo na svom rodnom Visu.

Od poznatijih kazališnih uloga popularnog Murka, kako su ga prijatelji od milja zvali, treba svakako spomenuti one u “Lukavoj udovici”, “Tangu”, “Tripče de Utolče”, Don Florio u Marinkovićevoj “Gloriji”, Malvollo u Shakespearevoj “Na tri kralja”… Inače, i na sceni i privatno plijenio je svojim prirodnim šarmom, duhom i neiscrpnom maštom.

Nije polazio glumačku akademiju naprosto zato što u to doba ona nije postojala, ali je zato imao urođen instikt za glumu dokazavši svima da je talent jedno a škola – Zemaljska glumačka škola, koju je napustio – drugo. A imao se prilike dokazati ne samo u kazalištu već i na filmu i na televiziji. Kod šireg auditorija stekao je slavu tumačenjem Smojinog Pošćera Bombište u našoj nenadmašnoj TV-seriji “Naše malo misto” u režiji Danijela Marušića.

Rado je dolazio na svoj Vis, malomišćanski ugođaj primorskih i otočkih gradova i gradića bio je prirodni ambijent nezaboravnog Murkovog Pošćera, a i samog Murka, Višanina velikog srca koje ga je na kraju – izdalo.

(jf)
Viško ric, ožujka 1991.
Malu galeriju fotografija pogledajte na facebook stranici portala Moj otok Vis.