SHARE
Željko Vojković

Željko Vojković, predsjednik Ogranka laburista Vis uputio je jučer ispred ulaza u tvrtku Vinogradar d.d. u stečaju, neobičnu čestitku Vladi Republike Hrvatske u povodu 1. svibnja, Međunarodnog dana rada, u kojoj stoji:

“Čestitamo Vama i bivšim vladama RH na uspješnom činjenju i nečinjenju koje je odvelo viški Vinogradar u super uspješni, „samo četrnaest godina“ dug stečaj. U ime svih Višana moramo se zahvaliti što ste na pravom putu da stečaj Vinogradara upišete u Guinnessovu knjigu rekorda.

Prije nego ste se uspješno počeli baviti, kroz pretvorbu i privatizaciju, Vinogradarom d.d., to je nekad vodeće viško vinogradarsko poduzeće u 1992. godini bilo „sramotno“ zaduženo za samo 26,9%, a 2002. godine bilo je „uspješno“ zaduženo 90,4%.

Koncem 1992.godine bilo je zaposleno 59 radnika, na dan stečaja 37 radnika, a već godinama poduzeće, osnovano u travnju 1961. godine, reorganizacijom Zadružnog i vinogradarsko-voćarskog poslovnog saveza, nema zaposlenog niti jednog radnika. Ali zato stečajni upravitelj redovno prima naknadu, a porezna dugovanja na dan 30. siječnja 2016. godine iznose 2.193.147,48 kuna“, tvrdi Vojković i nastavlja:

“Stečaj je otvoren 08. ožujka 2002. godine, a 2009. godine Republika Hrvatska, po izjavi stečajnog upravitelja, bila je vlasnik 51 % i svo vrijeme stečaja bila je izrazito neaktivna. Grad Vis bio je u vlasništvu manje od 1 % i danas je u stalnom sukobu sa stečajnim upraviteljem, a na trošak poreznih obveznika.

Iskreno se nadamo da će se Republika Hrvatska, napokon, aktivno, zajedno s Gradom Visom, pozabaviti Vinogradarom d.d. u stečaju i da nećemo dočekati, slijedeće godine, 15-u godinu stečaja.

Kako je sutra 1. maj, Praznik rada, pozdravljamo sa živio 1. maj!“, stoji na kraju Vojkovićevog pisma, upućenog Vladi RH.

Bogoljub Mitraković