SHARE

Dodjelom nagrada i posebnih priznanja u ponedjeljak navečer u Histrionskom domu u Zagrebu završeni su deveti Gumbekovi dani. Posebno priznanje za bitnu ulogu u očuvanju velikog jezičnog blaga otoka Visa, nepoznatoga znatnom dijelu publike, dodijeljeno je viškom glumcu amateru Siniši Brajčiću za dojmljivu izvedbu etnomonodrame “Viška veja”.

On ju je prema “Libru viškiga jazika”, autora Andra Rokija Fortunata, i adaptirao, dramatizirao te zajedno s Lenkom Blaževićem i režirao.

Vijest o nagradi stigla je do Brajčića dok se iz Zagreba vraćao u Split: “Zahvaljujem svima koji su utkali sebe u realizaciju ‘Veje’ kao scenskog izraza antologijskog ‘Libra viškiga jazika’ i viške jezične baštine”, kratko nam je telefonski kazao Brajčić.

Joško Poduje prima nagradu od Zlatka Viteza (Foto: Bogoljub Mitraković)
Joško Poduje prima nagradu od Zlatka Viteza (Foto: Bogoljub Mitraković)

Umjesto Brajčića nagradu je preuzeo njegov prijatelj Joško Poduje koji je poručio: “Nadamo se da ni na otoku Visu neće ostati samo puka prolaznost kada je u pitanju Siniša i njegov veliki trud da sačuva kulturnu baštinu i viški jazik! Zato, Višani, budite ponosni na nagradu koju vam Siniša Brajčić donosi na Vis”, rekao je Poduje.

Najbolja predstava u cjelini su “Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže u režiji Georgija Para i produkciji HNK Varaždin. Za najbolju žensku ulogu nagradu je dobila Tara Rosandić za ulogu Eve u predstavi M. Krleže i Arsena Dedića “Na zlu putu”, Glumačke družine Histrion, u režiji Dražena Ferenčine.

Siniša Brajčić u predstavi "Veja" (Foto: Damir Rujančić)
Siniša Brajčić u predstavi “Veja” (Foto: Damir Rujančić)

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Željko Duvnjak za ulogu Jože u predstavi Zvonimira Zoričića “Tatarski biftek”, Glumačke družine Histrion, u režiji Ivice Kunčevića. Za izniman doprinos razvoju cabareta nagrađen je Boris Senker.

Posebno priznanje dobilo je kazalište Trešnja za predstavu Augusta Šenoe i Zinke Kiseljak “Postolar i vrag” u režiji Saše Broz.

Piše: Bogoljub Mitraković + Foto: Damir Ruljančić, Bogoljub Mitraković + Slobodna Dalmacija