SHARE

Na inicijativu zastupnice Dubravke Šuice ovog utorka u EU parlamentu održana je konferencija o hrvatskoj maritimnoj baštini s ciljem prezentacije naše baštine europskoj javnosti i nalaženja potpore i partnera iz europskih fondova u programima razvoja ovog projekta.

– Po prvi put imamo priliku upoznati europsku javnost s našim projektom započetim prije 30 godina osnivanjem udruge Ars Halieutica i promovirati Hrvatsku kao maritimnu zemlju. Meni osobno nekad je teško iznova dokazivati potrebu valorizacije naše baštine, no ona to svakako zaslužuje i nadam se da će je i Europa prepoznati – kazao je prof. dr. Joško Božanić priredivši u Bruxullesu lijepu prezenzaciju uz fotografije Ive Pervana, filmove o komiškoj falkuši i Roti Palagruzoni, uz izlaganja Luke Mudronje sa splitskog Pomorskog fakulteta o brodogradnji i betinskoj gajeti, svjedočanstva kapetana falkuše Jadrana Gamulina, te Nenada Bobanca, prof. brodogradnje.

Šuica se složila s prof. Božanićem kako kod nas još nedostaje podrške institucija poput Ministarstva kulture, no činjenica je da je priča o falkuši pokrenula čak pedesetak malih i većih projekata koji nastoje oživjeti maritimnu tradiciju uz animaciju sve većeg broja mladih ljudi kojima konačno sve to i ostaje u naslijeđe.

Piše: Merien Ilić + Foto: Arhiva EPH + Slobodna Dalmacija