SHARE

U organizaciji Turističke zajednice Grada Komiže, danas su u Komiži započeli 1. Dani rogača. Ova manifestacija je zamišljena kao svojevrsni festival posvećen kulturi rogača – koji je uz vinovu lozu najstarija i autohtona komiška biljka, svojevrsni simbol Komiže.

Otvaranjem izložbe dječjih radova na temu uzgoja i brebe rogača, kao i njegovih prerađevina, te predavanjem prof. dr. sci. Joška Božanića i mladog agronoma Zorana Demarie, u Gradskoj čitaonici u Komiži, tako je utemeljena nova kulturna priredba, kojom se želi evocirati tradicija starih Komižana, te kroz nju sačuvati kulturni identitet današnje Komiže.

Zoran Demaria u svom je izlaganju uzvanicima ispričao priču o načinu prerade rogača, dok je prof. dr. sci. Joško Božanić u svom iznimno zanimljivom izlaganju ispričao priču o tome kako je rogač, zajedno s vinovom lozom, stigao u naše krajeve, ta kako i danas na otoku Visu ima rogača koji sežu sve do u Kristovo vrijeme. Stara Issa, a s njom i Kom Issa (od čega dolazi današnje ime – Komiža), prvi je naseljeni grad na području današnje Hrvatske. A uz ribarstvo i vinovu lozu, uzgoj rogača je ono što je Komižane prehranilo i što je duboko ukorijenjeno u njenu prošlost.

– “Na našem otoku žive najstariji stanovnici hrvatskog prostora – rogači!” – zaključio je Božanić, zaželjevši da ovaj festival postane tradicionalnom kulturnom manifestacijom u Komiži, putem kojeg će se priča o rogaču i Komiži čuvati, njegovati i razvijati.

Festival rogača nastavlja se i sutra, degustacijskom izložbom proizvoda od rogača (rakija, kolača, suvenira i napitaka), uz klapsku pjesmu, domaće gastronome i goste.

S današnje izložbe u Gradskoj čitaonici, na kojoj su komiška djeca pokazala svu raskoš svoje kreativnosti, donosimo i galeriju fotografija. Pogledajte!

Vinko Kalinić
Komiža, 16. 09. 2011.